Woda kwaśna „martwa”

Woda martwa, czyli zjonizowana woda kwaśna posiada wskaźnik pH na poziomie niższym niż 7,0 oraz dodatnim ORP. Właśnie ze względu na te właściwości, picie takiej wody mogłoby poważnie zaszkodzić Twojemu organizmowi, poprzez jeszcze mocniejsze zakwaszenie go i utlenianie zdrowych elementów.

Woda martwa sprawdza się jednak przy zwalczaniu bakterii na zewnątrz organizmu, a agresywność jej cząsteczek, dążących do uzupełnienia brakującego elektronu, jest bardzo ważna, np. w infekcjach gardła czy stanach zapalnych. Woda kwaśna odbiera elektrony, unieszkodliwiając tym samym groźne i niszczycielskie bakterie – wysoko dodatni potencjał utleniania zakłóca ich podstawowe funkcje. Udowodniono naukowa, iż woda martwa zabija gronkowce, paciorkowce, pałeczki okrężnicy, bakterie Shigella oraz bakterie rodzaju Salmonella. Badania kliniczne potwierdziły jej pozytywny wpływ w walce z chorobami bakteryjnymi, takimi jak angina, salmonelloza, gronkowcowe choroby skóry, zapalenie skóry, łuszczyca i wiele innych.

Woda kwaśna ma dodatkowo jeszcze jedną zaskakująca cechę – jej oddziaływanie antybakteryjne jest zróżnicowane. Woda martwa zabije bowiem wyłącznie mikroorganizmy chorobotwórcze i tylko przy bezpośrednim kontakcie z bakterią lub źródłem zapalenia, np. poprzez nałożenie kompresu w miejscu, gdzie rozwinęła się choroba skóry.

Oprócz powyższych właściwości ochronnych przed bakteriami oraz możliwości jej stosowania, np. przy pielęgnacji twarzy, wodę kwaśną używa się do dezynfekcji urządzeń oraz w rolnictwie ekologicznym. Zabójca bakterii i grzybów jest jednocześnie nieszkodliwy dla ludzi – nadmiar wody martwej może powodować straty wyłącznie wewnątrz organizmu.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00