Zatrzymaj zdrowie i młodość

Mówiąc o zmniejszeniu zakwaszenia organizmu, mamy na myśli zmianę nawyków żywieniowych – zwiększenie spożycia żywności zasadotwórczej. To bardzo ważny czynnik. Jednak najbardziej na zakwaszenie organizmu wpływa stres, negatywne emocje powodowane przez uczucia, takie jak zazdrość, kłamstwo, złość, egoizm itp. Zastanówmy się, dlaczego ludzie od dawna życzyli sobie przede wszystkim „pokoju na ziemi”. Nie darmo w czasie katolickiej mszy świętej ksiądz wzywa ludzi do przekazania sobie wzajemnie „znaku pokoju”. Tak więc jasność myśli, zdolność do cieszenia się każdą chwilą życia, miłość i współczucie dla innych, spokój duchowy i harmonia są wręcz niezbędne dla utrzymywania dobrego zdrowia. Nie jest to oczywiście łatwe do osiągnięcia w życiu pełnym stresowych sytuacji. Jeśli jednak pragniemy cieszyć się dobrym zdrowiem, musimy się o to postarać. Odpoczynek, zdolność do relaksu, to również są sposoby na alkalizację organizmu. Dla osób, u których zakwaszenie organizmu jest wysokie, nie jest to, niestety, łatwe do osiągnięcia. Z powodu nadmiernej ilości kwasów często wyczerpane są nadnercza – osoby takie reagują na wszystko bardzo nerwowo i podlegają częstym zmianom nastroju. Ponieważ organizm stale wymaga nowych „dawek” kwasu, wydaje się, że takie osoby nie są w stanie utrzymać stabilnego stanu psychicznego.

Na zakwaszenie organizmu znaczący wpływ mają współczesne nawyki żywieniowe: brak w diecie produktów naturalnych, nieprzetworzonych oraz spożywanie wody gazowanej. W większości krajów zachodnich zakorzeniła się dieta kwasotwórcza. Tak jemy my, tak jedzą nasi przyjaciele, w taki sposób obchodzimy nasze święta – dopiero po dawce takiej żywności czujemy się syci i odczuwamy ulgę.

Kiedy jemy więcej produktów alkalizujących (sałatek, warzyw, owoców, świeżych soków owocowych, itp.), przywracana jest równowaga substancji alkalicznych i kwaśnych – zmniejsza się zakwaszenie organizmu. Niestety, przejście do diety zasadowej jest dość skomplikowane, trzeba bowiem sporo kreatywności, by przygotować wiele różnych potraw ze stosunkowo niewielkiej ilości zazwyczaj dostępnej żywności alkalizującej.

Popularna ostatnio suplementacja diety witaminami i mikroelementami pozwala, przy regularnym stosowaniu, na uzupełnienie pierwiastków alkalicznych w organizmie. Niestety dodatki takie często nie są tanie i nie każdy może sobie na nie pozwolić. Ponadto producenci, koncentrując się na korzyściach finansowych, podają informacje błędne bądź niepełne na temat oferowanych przez siebie suplementów diety.

Pijcie więcej wody. Woda jest rozpuszczalnikiem, który obmywa nasze komórki, oczyszcza nas z substancji toksycznych, nawilża skórę. Przetworzona w organizmie woda jest głównym składnikiem płynu międzykomórkowego. W tym płynie „pływają” narządy naszego ciała, przekazuje on do komórek substancje odżywcze i usuwa odpady przemiany materii.

Każda komórka musi być nasycona wodą, aby zapewnić właściwy przebieg wszystkich procesów, to znaczy, że winniśmy ciału co dnia dostarczać 2÷2,5 litra wody. Niestety, powszechnym zwyczajem stało się picie, zamiast czystej wody, napojów gazowanych, „doprawionych” sztucznymi substancjami słodzącymi, kawy bądź herbat egzotycznych. Nie potrafimy i nie chcemy już pić zwykłej wody. No właśnie: wody – a nie zastępujących ją płynów. Ludzie twierdzą, iż nie czują potrzeby wypijania powyższej normy dziennej. Piją tylko wtedy, gdy odczuwają pragnienie. A wszak w momencie, w którym rodzi się pragnienie, w organizmie już brakuje od 0,5 do 1 litra wody. Dlatego nasze komórki często są niedostatecznie nawodnione, a to z kolei komplikuje procesy chemiczne organizmu, w tym również usuwanie pozostałości kwaśnych.

Stałe zaopatrzenie organizmu w wodę jest koniecznym warunkiem do zmniejszenia zakwaszenia organizmu. Najskuteczniej kwaśne pozostałości metabolizmu usuwane są za pomocą zjonizowanej wody alkalicznej.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00