Woda alkaliczna a cukrzyca – co je łączy?

Jak powszechnie wiadomo cukrzyca jest chorobą, na którą jak do tej pory nie wynaleziono lekarstwa. Można jedynie hamować jej rozwój poprzez stosowanie odpowiednich leków i należy pamiętać o tym, że jest to terapia dożywotnia. Istnieje jednak coś, co może wspomóc osoby cierpiące na to schorzenie. A jest to woda alkaliczna!

Co ma do tego trzustka?

Japoński naukowiec Keijiri Kuwabara poświęcił wiele czasu na to, aby zbadać wpływ wody alkalicznej na pacjentów dotkniętych cukrzycą. Wyniki jego badań są ściśle związane z funkcjonowaniem trzustki. Otóż sok przez nią wytwarzany to jeden z najbardziej zasadowych płynów w naszym organizmie. Do prawidłowego funkcjonowania trzustka potrzebuje minerałów alkalicznych, w szczególności jonów wapnia.

Niestety kiedy pH naszego organizmu wskazuje na jego zakwaszenie, możemy się spodziewać, że nasza trzustka nie działa już tak dobrze, jak powinna. Uniemożliwiają jej to kwaśne pozostałości, które się wokół niej gromadzą. Organizm próbuje poradzić sobie z tą sytuacją i owe kwaśne pozostałości neutralizuje przy użyciu substancji alkalicznych, przede wszystkim za pomocą jonów wapnia. Powstały w ten sposób niedobór wapnia w organizmie wpływa na zmniejszenie się wydzielania insuliny, a to z kolei utrudnia glukozie przedostanie się do komórek. Nagromadzona glukoza przedostaje się do naszego krwioobiegu i tam wiąże się z hemoglobiną.

Na co jeszcze wpływa zakwaszenie organizmu?

cukrzyca-jedzenie

Zakwaszenie ma również wpływ na gęstość krwi. Staje się ona o wiele gęstsza, przez co utrudnione jest pozbywanie się szkodliwych związków z organizmu. Gromadzą się one w naczyniach krwionośnych, co bezpośrednio prowadzi do rozpoczęcia się procesów związanych z miażdżycą. Cały układ krwionośny traci na wydolności i nie rozprowadza po organizmie odpowiedniej ilości składników odżywczych. To z kolei prowadzi do wywołanych cukrzycą schorzeń innych narządów.

Jak ma się do tego woda alkaliczna?

czysta_woda

Odpowiedź jest prosta! Alkaliczna woda zjonizowana bogata jest w jony wapnia, które zobojętniają kwaśne pozostałości gromadzące się wokół trzustki. W ten sposób trzustka ma szansę prawidłowo funkcjonować, nie tworzy się nadmiar glukozy i tym samym nie przedostaje się ona do krwi. Ponadto woda alkaliczna posiada właściwości przeciw-utleniające, które mają zbawienny wpływ na komórki beta w trzustce, ochraniając je przed oddziaływaniem wolnych rodników. Wpływa to na poprawę wydajność trzustki, jeśli chodzi o produkcję insuliny.

Picie wody alkaliczne wspomaga pracę trzustki

Doskonałym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w jonizator wody, który w domowym zaciszu pozwoli nam przetwarzać wodę w taki sposób, aby jej spożywanie zapewniało nam długie i zdrowe życie.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00