Gotować wodę jonizowaną, czy nie gotować?

woda-jonizowana-gotowanie.jpeg

Woda alkaliczna

Wodę alkaliczną otrzymuje się w procesie jonizacji na przykład wody kranowej. By móc tego dokonać, należy zakupić odpowiedni jonizator wody https://www.natura-zdrowie.pl/sklep/, który albo przefiltruje wodę wlaną do specjalnego pojemnika, albo oczyści ją bezpośrednio z wodociągu. W obu przypadkach mamy możliwość spożywania zdrowego napoju. Jednak czy taką wodę można używać do gotowania bądź zaparzenia herbaty?

Woda jonizowana a temperatura

Woda jonizowana najlepiej sprawdza się bezpośrednio po filtracji, czyli na zimno. Wówczas spełnia wszystkie swoje właściwości. Niestety jak ze wszystkim bywa, wysoka temperatura zabija niektóre minerały i osłabia przeciwutleniacze, odpowiedzialne m.in. za opóźnienie starzenia się skóry.

Woda alkaliczna po zagotowaniu oczywiście nadal jest zdrowa i nie jest niebezpieczna dla organizmu. Można z niej przygotować herbatę, kawę czy obiad. Jednak należy pamiętać, że nie ma aż tak wielu wartości odżywczych, które zwyczajnie zostają utracone wskutek podgrzania, aniżeli ta wypita zaraz po zjonizowaniu.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00