Zgaga

Zgaga pieczenie w przełyku

Zgaga to uczucie pieczenia, a nawet palenia w przełyku, kwaśnego odbijania się, cofania się treści żołądkowej do przełyku, a nawet palącego bólu za mostkiem i w nadbrzuszu. Zgaga jest jednym z objawów nadkwasoty żołądka, czyli schorzenia polegającego na nadmiernym wydzielaniu soków trawiennych przez żołądek. Jednak zgaga jest objawem wielu innych chorób układu trawiennego. Zgaga pojawia się również w przypadku wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy, reflusku żołądkowo-przełykowego, czy niedokwasocie żołądka. Zgaga pojawia się również w przypadku niestrawności.

Jeżeli zgaga pojawia się po ciężkostrawnym, obfitym i tłustym posiłku nie ma powodów do obaw. Można ją potraktować jako „karę” za przejadanie się. Jednak w każdym z innych przypadków zgagi nie należy lekceważyć. Najlepiej skonsultować ten problem z lekarzem.

Jakie są przyczyny nasilania się zgagi?

Istnieją sytuacje w których objawy zgagi się nasilają. Zgaga może pojawić się w okresie ciąży. W tym wypadku odpowiadają za nią zmiany hormonalne oraz ucisk na żołądek wywołany przez powiększającą się macicę i rosnące dziecko. W czasie ciąży trzeba bardzo uważać na wszystkie przyjmowane leki, dlatego kobietom w ciąży zaleca się korzystanie z domowych sposobów radzenia sobie ze zgagą.

Zgaga nasila się również w sytuacjach stresu, napięcia nerwowego. W takim wypadku dochodzi do wzrostu stężenia adrenaliny i kortyzolu we krwi. Organizm szykuje się do walki, mobilizuje wszystkie siły. Uwalniane są zapasy energii wzrasta poziom glukozy we krwi. Reakcją żołądka na wzrost poziomu adrenaliny jest wydzielenie soku trawiennego. Nadmiar soków trawiennych jest przyczyną powstawania zgagi.

Zgaga pojawia się również w przypadku nadużywania alkoholu, przejadania się zwłaszcza na noc, czy palenia papierosów.

W jaki sposób zapobiegać zgadze?

Zgodnie z przysłowiem „lepiej zapobiegać niż leczyć”, warto zastosować profilaktykę zgagi zanim sięgnie się po leki i inne preparaty. Pierwszym podstawowym sposobem w zapobieganiu zgadze jest prawidłowa dieta. Należy jeść częściej ale w mniejszych ilościach. Posiłki powinny być spożywane o stałych porach, bez pośpiechu w miłej atmosferze. Trzeba zrezygnować ze smażenia potraw na rzecz gotowania na parze, duszenia czy pieczenia bez tłuszczu. Należy wykluczyć z diety napoje gazowane, słodycze, tłuste potrawy, oraz produkty typu fast food. Trzeba ograniczyć spożycie alkoholu oraz unikać produktów wywołujących zgagę takich jak czosnek, cytrusy, czekolada, cebula, kawa. Warto pić niegazowaną wodę przed posiłkiem oraz unikać jedzenia przed wysiłkiem fizycznym czy snem.

W zapobieganiu zgadze ważne jest utrzymanie prawidłowej masy ciała i zdrowy styl życia. Trzeba pamiętać o odpowiedniej ilości ruchu fizycznego. Ćwiczenia pomagają rozładować stres, a przecież to właśnie ciągły stres przyczynia się do powstawania zgagi. Zdrowy styl życia oznacza również rzucenie palenie.

W profilaktyce zgagi ważny jest również odpoczynek nocny, czyli sen. Należy pamiętać, aby spać na lewym boku, z głową uniesioną wyżej o 10 do 15 cm.

Należy również nosić wygodne, luźne ubrania. Dzięki temu unikniemy ucisku na żołądek.

Warto sięgnąć po zioła ułatwiające trawienie takie jak mięta czy dziurawiec.

Co zrobić w przypadku ataku zgagi?

Jeżeli mimo przestrzegania zasad zapobiegania zgadze palący problem zagnieździ się w przełyku można spróbować poradzić sobie z nim domowymi sposobami. Skuteczną metodą jest picie słabej herbaty z chudym mlekiem lub słabej herbaty z sokiem z cytryny. Można również przyłożyć zimny kompres na brzuch czy zjeść kilka prażonych migdałów. Niektóre osoby polecają wypicie soku z surowego ziemniaka.

Są jednak takie sytuacje, w których naturalne metody zawodzą i trzeba sięgnąć po preparaty z apteki. Leki działają z reguły na zasadzie zobojętnienia kwasu solnego, znajdującego się w sokach trawiennych żołądka.

Zgaga jest poważnym problemem, jeżeli utrzymuje się przez kilka dni, należy skonsultować się z lekarzem.

Co jeszcze możesz zrobić aby zapobiec atakowi zgagi?

Każdego dnia należy nawodnić organizm. Najlepiej wypijając około 2 litrów płynów. Warto zadbać o jakość dostarczanej do organizmu wody. Wielu wybitnych specjalistów zaleca picie wody żywej, czyli wody zjonizowanej. Zawarte w takiej wodzie jony pomogą utrzymać prawidłowe pH organizmu, natlenią go, przyśpieszą metabolizm. Taka woda jest skutecznym orężem w walce ze zgagą. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o wodzie alkalicznej, zapraszamy do naszego sklepu.

 

.

 

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00