Rak trzustki należy do niezwykle niebezpiecznych nowotworów o bardzo wysokim poziomie śmiertelności. Wynika to z faktu, iż wykrywany i diagnozowany jest najczęściej w bardzo zaawansowanym stadium – kiedy pojawiły się już liczne przerzuty, a sam guz stał się nieoperacyjny. Wcześniejsze wykrycie nowotworu jest niezwykle trudne, ponieważ choroba ta rozwija się powodując niespecyficzne objawy. Zachorowalność rośnie wraz z wiekiem.

Przyczyny rozwoju raka

Naukowcom wciąż nie udało się ustalić, co powoduje raka trzustki. Z badań wynika, że częściej chorują na niego mężczyźni niż kobiety, a zachorowalność rośnie z wiekiem. Podejrzewa się, że powstawaniu nowotworu sprzyjają inne choroby, jak np.: cukrzyca lub przewlekłe zapalenie trzustki. Powiązano natomiast rozwój nowotworu z paleniem papierosów i spożywaniem alkoholu. Również nadmierne spożywanie mięsa, węglowodanów, a także tłuszczów pochodzenia zwierzęcego powoduje wzrost ryzyka zachorowania na raka.

Objawy i leczenie nowotworu

Wczesne objawy raka trzustki mogą być mylnie wiązane z innymi chorobami. Zalicza się do nich: brak apetytu, osłabienie, utratę masy ciała, dyskomfort i ból w jamie brzusznej, świeżo zdiagnozowaną cukrzycę lub zakrzepowe zapalenie żył, żółtaczkę, odbarwione stolce, ciemny mocz, świąd skóry, mdłości, wymioty, szybkie uczucie sytości, depresję oraz nietolerancję glukozy. Szczególny niepokój powinny wzbudzić bóle grzbietu, żółtaczka, dolegliwości żołądkowe i jelitowe, nietolerancja glukozy i wyczuwalny pęcherzyk żółciowy – szczególnie jeśli kilka tych symptomów występuje równocześnie. Leczenie nowotworu jest niezwykle trudne. Najskuteczniejsza metoda chirurgiczna jest możliwa jedynie w 25% przypadków. Stosowana jest również chemioterapia oraz leczenie wspomagające – przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe.

Profilaktyka

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka trzustki, należy zaprzestać palenia papierosów i spożywania alkoholu. Dieta powinna być bogata w błonnik, witaminę C oraz inne antyoksydanty, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obecne są w rybach i naturalnych olejach roślinnych. Doskonałe uzupełnienie poprawnie zaplanowanego jadłospisu stanowić będzie woda jonizowana. Wśród jej licznych drogocennych właściwości znajdują się i takie, które umożliwiają skuteczną walkę z nowotworem. „Woda żywa” niszczy komórki nowotworowe oraz zapobiega ich powstawaniu.

Zamów jonizator dostępny w naszym sklepie internetowym

PRZEJDŹ DO SKLEPU lub kup w TARNOWIE WROCŁAWIU WARSZAWIE
Kup jonizator