Zapobieganie kamicy nerkowejKamica nerkowa jest chorobą polegającą na tworzeniu złogów, kamieni nerkowych, w układzie moczowym. Złogi te powstają ze związków chemicznych naturalnie występujących w moczu. Jednak w tym wypadku nie pozostają one w moczu w postaci rozpuszczonej, tylko wytrącają się, ponieważ ich stężenie jest zbyt duże. Kamienie nerkowe mogą utrudnić odpływ moczu i doprowadzić do ataku kolki nerkowej. Zapobieganie tworzeniu się kolejnych kamieni nerkowych polega przede wszystkim na zmianie stylu życia i zależy od przyczyny występowania kamicy nerkowej.

Jak zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych?

W profilaktyce kamicy nerkowej ważne jest ustalenie przyczyny, która ją wywołuje. Choroba ta może się rozwijać na skutek wad anatomicznych, występowania niektórych chorób, np. nadczynności przytarczyc czy dny moczanowej. Niekiedy nawet zakażenie bakteryjne nerek może prowdzić do powstawania złogów. Rozpoczynając działania, zapobiegające tworzeniu się kamieni nerkowych, trzeba przede wszystkim leczyć pierwotną chorobę, która ją wywołuje.

Zalecenia profilaktyki kamicy nerkowej

Postępowanie, którego celem jest zapobieganie powstawania kamieni nerkowych, w dużym stopniu zależy od tego, z jakich związków chemicznych utworzyły się złogi. Aby to ustalić przeprowadza się stosowne badania krwi i moczu, a nawet badania składu chemicznego wydalonych lub usuniętych chirurgicznie kamieni nerkowych. Ustalenie na jaki rodzaj kamicy nerkowej cierpi chory, pozwala na odpowiednią modyfikację jego diety.

W przypadku kamicy wapniowo-szczawianowej, która występuje najczęściej, należy unikać jedzenia szpinaku, szczawiu, rabarbaru, botwinki, suszonych fig, kakao, czekolady, konserw mięsnych, ostrych przypraw, czy też picia mocnej herbaty lub kawy naturalnej. W przypadku kamicy fosforanowo-wapniowej należy wystrzegać się alkalicznych wód mineralnych, nasion roślin strączkowych, czekolady, kakao, mocnej herbaty, naturalnej kawy, ostrych przypraw.

Jeżeli mamy do czynienia z kamicą moczanową należy wykluczyć z jadłospisu podroby, baraninię, wieprzowinę, śledzie, sardynki, szproty, czekoladę, kakao, orzechy, rośliny strączkowe, grzyby, mocną herbatę i naturalną kawę.

Pozostałe zalecenia w profilaktyce kamicy nerkowej

W zapobieganiu kamicy nerkowej należy przestrzegać jeszcze kilku zasad. Przede wszystkim ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Zależy ono od warunków zewnętrznych, np. więcej należy pić w upalne dni, a także od poziomu aktywności fizycznej – podczas ćwiczeń sportowych należy pamiętać o ciągłym uzupełnianiu płynów. Należy pić równomiernie przez cały dzień oraz dbać o odpowiednie pH spożywanych napoi. Osoby cierpiące na kamicę nerkową powinny kontrolować ilość wydzielanego moczu (powinno go być 2-2,5 litra na dzień) oraz jego kolor. Mocz o jasnym zabarwieniu świadczy o odpowiednim nawodnieniu organizmu.

W profilaktyce kamicy nerkowej zaleca się również odpowiedni poziom aktywności fizycznej, ponieważ ruch usprawnia pracę układu moczowego.

Ważne jest, żeby osoby, u których zdiagnozowano tendencje do tworzenia się kamieni nerkowych, zadbały o właściwą masę ciała.

Jedno z ostatnich zaleceń, które mają na celu zapobieganie kamicy nerkowej, dotyczy stosowania soli. Pacjenci powinni ograniczyć jej spożycie. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, co niekorzystnie wpływa na pracę nerek.

Stosowanie się do tych zaleceń z pewnością pomoże uniknąć ataku kolki nerkowej.

 

Zamów jonizator dostępny w naszym sklepie internetowym

PRZEJDŹ DO SKLEPU lub kup w TARNOWIE WROCŁAWIU WARSZAWIE
Kup jonizator