Dieta w dnie moczanowej – jadłospis

Dna moczanowa (podagra, artretyzm) objawia się całkiem niewinnie. Najpierw zaczynasz odczuwać lekkie bóle stawów, które bagatelizujesz. Niestety z czasem choroba nabiera większego tempa, znacznie utrudniając codzienne funkcjonowanie. I chociaż do tej pory nikt nie wymyślił skutecznego leku, odpowiednia dieta może zmniejszyć dolegliwości, a nawet całkowicie wyeliminować przyczyny choroby.

Aby walka z dną moczanową była efektywniejsza, należy zrozumieć mechanizm jej powstawania. Taka wiedza jest podstawą do komponowania odpowiednich posiłków. Takich, które pozwolą zmniejszyć uciążliwe dolegliwości, a nawet doprowadzą do cofania się schorzenia.

Dnę moczanową wywołuje nadprodukcja kwasu moczowego oraz jego soli. Jeśli jego stężenie we krwi jest zbyt duże, wówczas nadwyżka (nierozpuszczona) zaczyna się krystalizować. Kryształki (tzw. moczany) odkładają się w stawach i tkance okołostawowej i tam też rosną. W miejscu magazynowania dochodzi do stanów zapalnych, które objawiają się silnym bólem i obrzękiem.

Zakwaszenie organizmu = główna przyczyna dny moczanowej

Nadwyżka kwasu moczowego nie bierze się jednak znikąd. Głównym powodem jest zakwaszenie organizmu. To nadmiar resztek kwasowych pochodzących z pożywienia, a odkładających się w ustroju daje początek podagrze. Wynika to z faktu, że kwas moczowy i jego sole doskonale rozpuszczają się w środowisku zasadowym. Zakwaszenie organizmu powoduje zakwaszenie krwi, co w konsekwencji uniemożliwia neutralizację kwasu moczowego i sprzyja odkładaniu się moczanów. Na schorzenie narażone są osoby, które spożywają nadmierne ilości czerwonego mięsa i pijące dużą ilość alkoholu. To właśnie dlatego niegdyś podagrę określano mianem „choroby bogaczy”.

Dieta alkaliczna – twój sprzymierzeniec

Obecnie leczenie dny moczanowej sprowadza się do przyjmowania leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych. Jego istotą jest więc wyłącznie maskowanie uciążliwych objawów, a to przecież nie rozwiązuje sprawy. Mimo że chory odczuwa mniejszy ból, tak naprawdę schorzenie nie ustępuje, a ulga jest tylko chwilowa. Karuzela zaczyna się jednak dopiero rozkręcać, bo długotrwałe przyjmowanie leków przeciwbólowych i przeciwzapalnych zakwasza organizm. Efekt? Objawy zamiast ustępować, paradoksalnie nasilają się.

Na ten moment, najlepszym rozwiązaniem w walce z dną moczanową jest przede wszystkim redukowanie przyczyn problemu. Istotne znaczenie ma neutralizacja kwasu moczowego poprzez eliminowanie nadmiernego zakwaszenia organizmu. Najprostszym sposobem jest odpowiednia dieta dny moczanowej. Odpowiednio skomponowane posiłki są kluczem do sukcesu. Sukcesu, jakim jest nie tylko wyeliminowanie objawów, ale przede wszystkim zlikwidowanie przyczyny schorzenia.

Zdrowe odżywianie to podstawa

Chcąc wyeliminować bolesne objawy dny moczanowej oraz zapobiec rozwojowi choroby, trzeba diametralnie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Zdrowe odżywianie, zgodne z zasadami racjonalnego żywienia to podstawa, by zwalczyć schorzenie. O czym więc należy pamiętać?

1. Jedz częściej, ale mniejsze porcje

Jedzenie 2-3 większych posiłków dziennie może utrudniać organizmowi neutralizację nadwyżki kwasu moczowego. Dlatego zaleca się spożywanie 4-5 mniejszych posiłków. Jedzenie mniejszych porcji, ale częściej sprawi, że organizm znacznie lepiej upora się z produkowanym kwasem moczowym i nie dopuści do odkładania się moczanów w stawach.

2. Kolację zjedz najpóźniej 3-4 godziny przed snem

Jeśli ostatni posiłek zjesz zaraz przed pójściem spać, nie dasz organizmowi szansy na neutralizację kwasu moczowego. Jeśli kolację spożyjesz na ok. 4 godziny przed snem, nie dopuścisz do zatrzymywania kwasu moczowego i nie odczujesz przykrych dolegliwości bólowych.

3. Przestaw się na gotowanie

Wiadomo, że smażone potrawy wydają się być dużo smaczniejsze. Jednak dieta dny moczanowej będzie skuteczniejsza, jeśli postawisz na gotowanie (szczególnie na parze). A jeśli danie odpowiednio przyprawisz, będzie równie smaczne jak danie na bazie produktów smażonych. Od czasu do czasu możesz pozwolić sobie na potrawę pieczoną.

4. Ważne węglowodany

Dieta dny moczanowej bogata w węglowodany jest wskazana. To właśnie te składniki odżywcze wzmagają wydzielanie kwasu moczowego z organizmu.

5. Ogranicz spożycie tłuszczów

Jadłospis obfitujący w tłuszcze nie jest wskazany. Nadmierna ilość lipidów wzmaga wchłanianie zwrotne kwasu moczowego i jego soli, efektem czego jest nasilenie objawów dny moczanowej.

6. Uwaga na słodkie napoje

Należy do minimum ograniczyć (a najlepiej całkowicie wyeliminować) spożywanie kolorowych napojów bezalkoholowych i soków owocowych. Naukowcy z Warwick Medical School wykazali, że spożycie dwóch porcji dziennie słodzonych napojów może zwiększyć ryzyko zachorowania na dnę moczanową nawet o 85%.

7. Wyklucz z jadłospisu źródła puryn

Puryny to związki chemiczne, które w łatwy sposób przekształcają się w kwas moczowy. Dlatego zwróć uwagę, jak wygląda dieta w dnie moczanowej. Przepisy powinny być tak skonstruowane, by ograniczały do minimum (albo i całkowicie wykluczały) spożycie: niektórych ryb (np. karpia, łososia, sardynek, śledzi), niektórych warzyw (np. grochu, kalafiora, brukselki, kukurydzy, zielonego groszku), niektórych owoców (np. melona, banana), nabiału. Nie jest także wskazane spożywanie ostrych przypraw, czekolady czy musztardy.

8. Pij duże ilości wody alkalicznej o pH co najmniej 9. Dzienna dawka powinna wynosić 30 w Twoim przypadku 30 ml. wody razy waga ciała, co w przeliczeniu dla kobiety wynosi 1,5-2 litry, a dla mężczyzny 2,5-3 litry.

Poznaj moc wody alkalicznej (zasadowej)

Nadmierne zakwaszenie organizmu to jednak wierzchołek góry lodowej. Okazuje się, że wpływ na powstawanie kamieni moczanowych ma także silne zagęszczenie moczu oraz jego kwasowe pH. Bez wpływu nie pozostaje także silne odwodnienie organizmu, które sprzyja wytrącaniu kryształów moczanowych. Dlatego też w walce z podagrą doskonałe efekty daje alkalizowana woda zjonizowana. Z jednej strony przywraca równowagę kwasowo-zasadową, wspierając naturalny systemu buforowy organizmu, a z drugiej – rozrzedza mocz.

Alkaliczna woda zjonizowana to cud natury, który zapewnia naturalną ochronę zdrowia. W wyraźny sposób zmniejsza zakwaszenie organizmu, pozwalając uporać się z wszelkimi objawami dny moczanowej, nie dopuszczając do rozwoju choroby. Dzięki domowym jonizatorom (urządzeniom działającym w oparciu o proces elektrolizy), wodę alkaliczną możesz otrzymać we własnym zakresie. Inwestycja w jonizator jest więc inwestycją w zdrowie i lepszą jakość życia.

Przykładowy jadłospis w dnie moczanowej

Jeśli skuteczna ma być dieta w dnie moczanowej, przepisy powinny uwzględniać wszystkie wyżej wymienione zasady. Przy komponowaniu posiłków należy pamiętać o głównych zasadach, by dania sprzyjały redukcji kwasu moczowego, a jednocześnie dostarczały wszystkie niezbędne witaminy i minerały. Poniżej prezentujemy przykładowy jadłospis – tak powinna wyglądać dieta dny moczanowej.

Śniadanie

  • 2 Szklanki wody alkalicznej / Słaba herbata – 30 minut przed posiłkiem
  • Kanapki z twarożkiem

Przygotuj 2-3 kromki pełnoziarnistego chleba żytniego oraz 100 g chudego twarożku. Dodaj łyżkę pesto z bazylii oraz 3-4 sztuki pomidorków koktajlowych.

  • Szklanka wody alkalicznej / Słaba herbata – 30 minut po posiłku

II śniadanie

  • Pita z sałatką

Przygotuj sałatkę: sałata lodowa, pomidor, ogórek, papryka, kilka oliwek, 50 g odtłuszczonego sera feta, łyżka oliwy. Spożyj przekąskę z pitą razową.

  • Szklanka wody alkalicznej – 30 minut po posiłku

Obiad

  • Zupa śródziemnomorska

Składniki: 1 l warzywnego bulionu, włoszczyzna, garść fasolki szparagowej, pomidor, czosnek, cebula, makaron pełnoziarnisty, pieprz, bazylia.

Czosnek i cebulkę podmaż na 1 łyżce oleju. Włoszczyznę pokrój w kostkę. Wszystkie składniki zalej bulionem i gotuj przez 15-20 minut. Pokrój pomidory i fasolkę, dodaj makaron. Całość gotuj do miękkości. Przypraw bazylią i pieprzem.

  • Faszerowana papryka

Składniki: 4 czerwone papryki, 1 szklanka kaszy jaglanej, kulka sera mozzarella, ½ słoiczka oliwek, 3-4 suszone pomidory, 0,5 l soku pomidorowego, bazylia, pieprz, oregano.

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodaj suszone pomidory i pokrojone oliwki. Dopraw przyprawami do smaku. Umyj papryki. Górną ich część odkrój i nafaszeruj nadzieniem. Przykryj warzywnym wieczkiem. Papryki umieść w naczyniu żaroodpornym i zalej sokiem. Piecz 30 minut w temperaturze 180oC.

  • Szklanka wody alkalicznej – 30 minut po posiłku

Podwieczorek

  • Szklanka wody alkalicznej – 30 minut przed posiłkiem.
  • Sałatka owocowa

2-3 sztuki kiwi i 1 pomarańczę pokrój w kostkę. Dodaj łyżkę otrąb i wymieszaj z jogurtem naturalnym.

  • Szklanka wody alkalicznej / Słaba herbata – 30 minut po posiłku.

Kolacja

  • Szklanka wody alkalicznej – 30 minut przed posiłkiem.
  • Omlet z papryką i ziołami

Składniki: 2 jajka, 2 łyżki mąki razowej, zielona i czerwona papryka, ulubione zioła suszone.

Mąkę wymieszaj z „rozkłóconymi” żółtkami. Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą jajeczną. Pokrojoną w kostkę paprykę obsmaż krótką chwilę na patelni. Zalej ją masą jajeczną i smaż 2 minuty. Przewróć na drugą stronę i smaż 1 minutę.

  • Szklanka wody alkalicznej / Słaba herbata – 30 minut po posiłku.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00