Warunek zdrowia – równowaga kwasowo-zasadowa

Na zakwaszenie możesz sobie pozwolić tylko po swojej śmierci.

ZDROWIE ZALEŻY OD RÓWNOWAGI pH ORGANIZMU

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa i jaki jest jej wpływ na Twój organizm? Otóż jest to odpowiedni stosunek stężenia jonów wodorowych i hydroksylowych w Twoim ciele. Od jonów wodorowych zależy kwasowość, a od jonów hydroksylowych zasadowość organizmu. Właściwy ich stosunek wpływa na dobry metabolizm, natomiast problemy ze zdrowiem pojawiają się jeżeli ich proporcje są zaburzone. Wiemy, że krew w organizmie musi być lekko zasadowa. Jej zadaniem jest usuwanie pozostałości kwasowych i dostarczanie komórkom składników odżywczych. Jeżeli dostarczamy do organizmu zbyt dużo kwasowych substancji (spożywając nadmierne ilości tłuszczy, nabiału, cukrów, przetworów mącznych, kolorowych napojów gazowanych), równowaga pH zostaje zachwiana. Prowadzi to do poważnych problemów ze zdrowiem. PH krwi zawsze musi się zawierać w przedziale 7,35-7,45. Jeżeli pH ulega niewielkim odchyleniom może to mieć fatalne skutki dla człowieka, łącznie z zagrożeniem życia. Niech o tym, że krew musi mieć taki wąski przedział świadczy medyczny fakt. W chwilach zagrożenia życia, osłabienia i odwodnienia w szpitalu do krwi jest człowiekowi podłączana tzw. kroplówka. Jej skład chemiczny składa się tylko ze związków o działaniu alkalizującym. I co jest jeszcze warte podkreślenia w postaci soli minerałów alkalicznych.

Zasadowość krwi utrzymywana jest więc przez tzw. alkaliczne bufory krwi. Polega to na pobieraniu minerałów alkalicznych (sodu, potasu, wapnia, magnezu) i tworzeniu grup wodoroweglanowych. Grupy te zobojętniają reszty kwasowe do soli (które nie wykazują żadnego odczynu i są mniej szkodliwe dla zdrowia). Jeżeli w organizmie człowieka przeważają substancje o charakterze kwasowym to znaczy, że brakuje minerałów alkalicznych. Krew wtedy aby utrzymać zakres swego pH pobierze te minerały z innych narządów. I tak: magnez pobierze z mięśni, a wapń albo z trzustki albo z kości. Pobieranie minerałów alkalicznych z narządów wewnętrznych, po pierwsze spowoduje ich zakwaszenie, a po drugie rozpocznie się proces chorobotwórczy (trzustka-cukrzyca, nerki-dna moczanowa, wątroba-cholesterol, itd.). Z reguły w pierwszej fazie bezobjawowo. Gdy jednak i tych minerałów jest za mało, układ krążenia usunie pozostałości kwasowe do organizmu, powodując rozrost tkanki tłuszczowej czyli otyłość. Biochemicy jednoznacznie uznają takie odkładanie się pozostałości kwasowych w organizmie człowieka za jedną z podstawowych przyczyn przedwczesnego starzenia się. Przy nadmiernym zakwaszeniu organizmu pojawia się wiele niedomagań zdrowotnych i chorób.

Przykłady problemów zdrowotnych spowodowanych brakiem równowagi pH:

  • osłabienie odporności (częsta podatność na zaziębienia i grypy)
  • ogólne zmęczenie organizmu
  • różnego rodzaju alergie (tutaj skóra wyrzuca kwasowe pozostałości, powodując różnego rodzaju stany zapalne)
  • miażdżyca (związana ze sklejaniem się czerwonych krwinek, szczególnie przy cukrzycy tworzą się kompleksy hemoglobiny glikowanej)
  • zapalenie stawów i dna moczanowa (nadmierna ilość kwasu moczowego)
  • nowotwory (ze względu na środowisko beztlenowe zamiast reakcji spalania odbywają się procesy fermentacyjne)
  • grzybice (nadmierny rozwój drobnoustrojów)
  • otyłość i nadwaga (zamykanie substancji kwasowych w tkance tłuszczowej)
  • cukrzyca (odwapnienie trzustki)
  • nerwobóle i skurcze mięśni (brak magnezu)
  • osteoporoza (brak wapnia i fosforu w kościach)
  • oraz wiele, wiele innych.

W takim zakwaszonym środowisku świetnie rozwijają się także bakterie i wirusy. Środowisko zakwaszone to brak tlenu dla naszych komórek. W takich warunkach w procesach fermentacyjnych drobnoustroje czują się wyśmienicie. Wytwarzają one silnie trujące toksyny, które też mają odczyn kwasowy. Zamknięte koło zakwaszania organizmu powiększa się.

Potwierdził to niemiecki lekarz i farmaceuta Hans-Heinrich Rockeweg, nazwany ojcem nauki o ludzkich toksynach – homotoksykologii. Stwierdził on, że nadmierna toksykacja organizmu jest początkiem faz przewlekłej choroby. Ostatnią fazą natomiast jest nowotwór czyli rak. On pierwszy wprowadził do medycyny pojęcie toksycznej trucizny. Inni naukowcy tacy jak Theodore Baroody i William Hay stwierdzili natomiast, że nie ma znaczenia ilość i nazwa chorób, ponieważ za nimi wszystkimi stoi jeden powód – naruszenie równowagi kwasowo-zasadowej na rzecz zakwaszania organizmu. Aby neutralizować pozostałości kwasowe  potrzebne jest dostarczanie odpowiedniej ilości minerałów zasadowych. Związki zasadowe winniśmy dostarczać w pożywieniu i płynach, najlepiej wodzie. Bardzo dużą ilość minerałów alkalicznych (w postaci zdysocjowanych jonów) dostarcza alkaliczna woda zjonizowana. Aby doprowadzić do równowagi kwaso-zasadowej potrzeba czasu. Zmiany te nie powinny zachodzić zbyt gwałtownie, gdyż niesie to też uboczne skutki dla organizmu (zbyt szybka detoksykacja może uszkadzać wątrobę).Ten efekt uzyskuje się jednak bardzo szybko i bezpiecznie dla zdrowia, poprzez regularne picie wody alkalicznej. Ta woda oprócz tego, że neutralizuje substancje kwaśne, również bardzo szybko je usuwa z organizmu za pomocą moczu. Szczegóły na temat działania wody alkalicznej w organizmie człowieka znajdziesz tutaj.

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0.00